Szczepy winogron – zachwycające skarby portugalskiego winiarstwa
Portugalia ma imponującą liczbę odmian winogron, które nie występują nigdzie indziej na świecie.
Nawet Włochy nie mogą prześcignąć Luzytanii w naturalnej różnorodności, odmienności, u której źródła są nawet drobne różnice genetyczne pomiędzy szczepami. Lokalne odmiany gwarantują uzyskanie wyjątkowych smaków portugalskich win, nadając im charakter i niepowtarzalność i wyróżniając je na tle wielu anonimowych, pozbawionych osobowości win wytwarzanych przez dziesiątki krajów na całym świecie.
Podczas gdy odmiany francuskie i, w mniejszym stopniu, szczepy z Włoch, Niemiec i Hiszpanii rozprzestrzeniły się na całym świecie, bogactwo portugalskiej winorośli pozostało odizolowane, a jego występowanie – ograniczone na terytorium kraju. Istne gwiazdy wśród winogron, takie jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Nebbiolo, Sangiovese, Riesling lub Tempranillo są szeroko uprawiane w wielu krajach produkujących wino.
Lokalny skarb
Nawet w samej Portugalii istnieje niewiele odmian rozpoznawanych pod swoim własnym imieniem. Z pewnością jest to Alvarinho, Baga oraz Touriga Nacional. Niewiele osób rozpoznaje pośród ponad 250 rodzimych winogron odmiany oficjalnie zarejestrowane, o nazwach tak egzotycznych jak Esgana Cão, Amor-Não-Me-Deixes (dosł. miłości, nie zostawiaj mnie), Carregaburros, Cornifesto, Dedo de Dama (dosł. palec damy), Dona Joaquina, Pé Comprido (dosł. długa stopa) lub Zé do Telheiro.
W winnicy, tak jak w życiu, nie wszystkie odmiany winorośli są równe i nie wszystkie regiony mają takie samo do nich szczęście. Wśród całej gamy portugalskich apelacji w szczególności dwie szczycą się niezrównanym bogactwem szczepów, dzięki którym zyskują uznanie w kraju i na świecie: Douro i Vinho Verde. Obydwa regiony posiadają szeroką gamę jakościowych i niepowtarzalnych odmian winogron. Szczepy pochodzące z Douro zyskują na popularności wśród nowoczesnych enofilów, a Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Barroca, Sousão, Tinta Francisca, Gouveio, Rabigato, Viosinho, Códega czy Larinho powoli stają się znanymi w winiarskim świecie referencjami. Niewielka jest świadomość tego, jakie odmiany uprawia się w regionie Vinho Verde, a wyjątek stanowią tu jedynie Alvarinho, Loureiro i Trajadura.
Wśród wielu portugalskich odmian winogron warto pamiętać przede wszystkim o tych, które mają najbardziej wyrazistą osobowość. Jest to około dziesięciu szczepów, które – w winach jednoodmianowych lub kupażach – najmocniej pracują na rosnącą reputację winiarskiej Portugalii i stanowią jej znak rozpoznawczy. Cztery odmiany białe i sześć czerwonych prezentują wysoką jakość i są wysoce ekspresyjne na tle pozostałych. Białe to Alvarinho, Arinto (Pedernã), Encruzado i Fernão Pires (Maria Gomes), a czerwone: Baga, Castelão, Touriga Franca, Touriga Nacional, Trincadeira (Tinta Amarela) i Tinta Roriz (Aragonez).
Portugalskie autochtoniczne szczepy stanowią narodowy skarb tutejszych winiarzy. Są ekscytujące, odmienne; cenią je i delektują się ich smakiem całe pokolenia portugalskich miłośników wina. Pora, by te nowe, świeże smaki odkryli smakosze z całego świata. Prezentujemy kilka najważniejszych szczepów.
POZNAJ NAJWAŻNIEJSZE LOKALNE SZCZEPY BIAŁYCH WINOGRON W PORTUGALII: