Regiony winiarskie – odkryj potencjał Portugalii
Portugalia ma 31 DOC/DOP, czyli apelacji kontrolowanego pochodzenia, będących na szczycie piramidy jakościowej win uznawanej na całym świecie.
REGIONY DOC (LB DOP)
DOC (Denominação de Origem Controlada) to tradycyjnie używany tutaj skrót, podczas gdy oficjalny to DOP (Denominação de Origem Protegida). Każda DOC ma ściśle określone granice oraz reguły produkcji wina i uprawy winogron. Na mapie ponumerowane są jedynie od 1 do 28, ponieważ trzy regiony są terytorialnie tożsame: Douro i Porto, Madera i Madeirense, Setúbal i Palmela. Przepisy DOC określają również maksymalny plon z hektara upraw, zalecane i dozwolone odmiany winorośli. Wina z tych apelacji muszą być również sprawdzone przez odpowiedni panel degustacyjny i oficjalnie zatwierdzone jako właściwe dla apelacji.
VINHO REGIONAL (IG/IGP)
Cały kraj jest podzielony na 14 obszarów, produkujących tzw. wino regionalne, czyli Vinho Regional. Przepisy unijne definiują nowe określenia: IG, czyli „oznaczenie geograficzne” lub IGP – „chronione oznaczenie geograficzne”. Większość regionów portugalskich postanowiła zachować dawną nomenklaturę: VR, czyli Vinho Regional. Zasady tworzenia VR są znacznie mniej rygorystyczne niż te z DOC. Niemniej wiele prestiżowych portugalskich win jest klasyfikowana jako Vinho Regional.
Często dzieje się tak dlatego, że producent decyduje się używać odmian winogron, które nie są dozwolone w lokalnym DOC, lub przynajmniej nie w tych konkretnych kombinacjach czy proporcjach. Luźniejsze przepisy dla Vinho Regional dają producentom większe pole do pokazania indywidualności, chociaż te wina nadal muszą spełniać pewne kryteria dotyczące odmiany winorośli, minimalnej zawartości alkoholu i inne.
VINHO (WINO STOŁOWE)
Vinhos (wina stołowe) to najprostsze wina Portugalii, nieobjęte żadnymi zasadami czy wymaganiami dotyczącymi jakości produktu lub jego konkretnego pochodzenia. Należy jednak zauważyć, że bardzo mało cenionych przez krytyków win oznaczono po prostu jako wina stołowe. Zwykle pochodzą one od ambitnych winiarzy, którzy zdecydowali się pracować poza oficjalnymi regułami narzucanymi przez konsorcja winiarskie i celowo sklasyfikowali swoje wino jako „wino stołowe”.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O REGIONACH WINIARSKICH W PORTUGALII:
Na odległej i rozległej przestrzeni północno-zachodniej Portugalii roztaczają się skaliste szczyty, a krajobraz dolin opadających w kierunku oceanu jest pokryty bujną i gęstą zielenią.
Od Melgaço do Vale de Cambra, od Esposende do granitowych gór w Basto przy granicy z Trás–os-Montes, ziemia to podnosi się, to opada. Tu i tam rozsiane są miasta i wsie, które stanowią jedyne przerywniki w podróży przez zielony krajobraz. Ta gęsto zaludniona, żyzna kraina jest miejscem narodzin vinho verde.
Z tego wyjątkowego regionu i jego autochtonicznych szczepów powstaje unikalne na skalę światową białe wino. Lekkie, świeże, młode i bardzo aromatyczne. Vinho verde pasuje do każdej okazji: piknik w pełnym słońcu, posiłek w restauracji lub romantyczna randka.
Vinho verde świetnie smakuje z sałatkami, rybami, owocami morza, potrawami warzywnymi, sosami cytrusowymi i sushi. Poza Portugalią najczęściej spotykane są białe i różowe vinho verde, ale tu na miejscu występują także czerwone wina z tego regionu. Należy je traktować jak białe i różowe: to lekkie, kwasowe wino w bardzo świeżym stylu, które należy pić mocno schłodzone. Czerwone vinho verde jest jednym z ulubionych w lokalnych, tradycyjnych restauracjach i świetnie uzupełnia smak grillowanych sardynek. Vinho verde może też być winem lekko musującym.
Klimat jest bardzo zróżnicowany w całym regionie Vinho Verde, co znajduje odzwierciedlenie w dziewięciu wydzielonych i opisanych podregionach, które wzięły swoje nazwy od lokalnych rzek lub miasteczek: Monção i Melgaço, Lima, Cávado, Ave, Basto, Sousa, Baião, Paivai Amarante. Lokalne winogrona również się różnią. Wina z odmiany alvarinho są specjalnością subregionu Monção i Melgaço na północy regionu Vinho Verde. Opady deszczu tutaj są niższe, a latem temperatura zauważalnie wyższa niż w pozostałej części Vinho Verde. Alvarinho w tym mikroklimacie daje pełne, wytrawne wino o złożonym, subtelnym, świeżym aromacie, przypominającym morele, brzoskwinie i owoce cytrusowe. Charakterystyczny dla nich jest mineralny rys, niespotykany nigdzie indziej.
Na południe od Monção i Melgaço znajdują się podregiony Lima, Cávado i Ave. Uprawia się tam głównie szczepy: loureiro, arinto i trajadura. Wina tutaj są bardzo typowe: świeże i aromatyczne, często o zapachu cytrusów i kwiatów. Górzyste podregiony Basto i Sousa również produkują lekkie wina z różnych odmian winorośli. W podregionach Amarante i Baião dominuje natomiast avesso, a wina są bardziej charakterne, kwasowe, wytrawne, o bardzo bogatym smaku i mineralnym charakterze. Amarante i Paiva (ta ostatnia leży na południe od rzeki Douro) słyną przede wszystkim z czerwonych win.
Lekkie, świeże, młode i niezwykle aromatyczne vinho verde pasuje na każdą okazję.
Jakość wina z regionu Vinho Verde i lokalnych brandy znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich lat, po części dzięki lepszej edukacji winiarzy, a po części – wznowionego entuzjazmu producentów wobec tego regionalnego produktu. Na jakość wpływa też sposób prowadzenia upraw: dawniej winorośl pięła się po drzewach lub na wysokich pergolach, a dziś winnice organizuje się w nowoczesny sposób, w równych rzędach, i odpowiednio przycina. Dzięki temu możliwa jest lepsza ekspozycja na słońce i nadmorską bryzę, a finalny owoc jest zdrowszy i ma lepsze parametry.
W Vinho Verde powstaje też sporo bardzo dobrych win poza regułami apelacji, produkowanych według nieco bardziej elastycznych zasad, butelkowanych jako wina regionalne: Vinho Regional Minho. Zazwyczaj są to mieszanki lokalnych i międzynarodowych odmian, czasami też poddawane działaniu beczki dębowej.
Główne białe winogrona DOC Vinho Verde: Alvarinho, Arinto (Pedernã), Avesso, Azal, Loureiro i Trajadura.
Główne czerwone winogrona w DOC Vinho Verde: Alvarelhão, Amaral, Borraçal, Espadeiro, Padeiro, Pedral, Rabo de Anho i Vinhão.
Na północ od regionu Douro i na wschód od regionu Vinho Verde.